HELPEN!
HOME
PROJECTEN
VRIENDEN
CONTACT
Stichting De Goede Herder / HOE HET BEGON
Natuurlijk is Stichting De Goede Herder niet zomaar tot stand gekomen.
Zoals de meeste dingen is het allemaal door een gebeurtenis in ons leven aan het rollen gegaan. Mijn vrouw en ik hadden een ontmoeting met een straatkrant verkoper in Rotterdam. Het was in de winter van 1996. Deze ontmoeting heeft een enorme indruk bij ons achtergelaten en heeft ons hart zo beroerd dat we in gebed gegaan zijn of we voor deze eenzame zielen een positief verschil mogen uitmaken. Onze gebeden werden bevestigd en zo zijn we, mijn vrouw Ria en ik met God`s zegen en een oud busje met soep en brood naar Rotterdam vertrokken.
Zo was er een begin gemaakt Henk La Grand zal u het verdere verloop van onze geschiedenis als Stichting Beschrijven.

Hoe begon het allemaal?

Ria en Mike delen sinds 1996 gratis eten en kleding uit aan daklozen en verslaafden in Rotterdam. Als particulier initiatief, bekostigd uit eigen (beperkte) middelen en de kleinschalige steun van enkele familieleden, vrienden en kennissen. Trouw iedere week vanuit Brabant naar Rotterdam. In het begin met soep (uit gedeukte blikken, want die waren lekker goedkoop), later met broodjes worst en weer later met volledige, voedzame maaltijden.
Ook de groep cliënten groeide gestaag. Er ontstond een stabiele groep en vertrouwen van de cliënten.

Op mijn initiatief werden we in 1999 stichting. Leek mij noodzakelijk om zaken financieel wat professioneler aan te kunnen pakken. Meer cliënten betekent ook meer kosten. Ik ging diverse fondsen en organisaties benaderen om financiële steun te verkrijgen. De eerste jaren lukte dat maar mondjesmaat. Vaak was de reactie: "weer een kleine organisatie met goede bedoelingen, maar wat voegen ze toe en hoelang zullen ze bestaan?".

Naast Project Rotterdam Centraal starten we Project Kamperen op. Met verslaafden de natuur in. Een goede gelegenheid voor een goed gesprek. Er kwamen hele andere mensen tevoorschijn, allemaal met een (vaak triest) verhaal en behoefte aan menselijke warmte en serieuze aandacht.

Een Nieuw Begin … de naam van het 3e project. Plaatsing en begeleiding van verslaafden die in een afkickcentrum een nieuwe start met hun leven willen maken. We leggen contacten met diverse afkickcentra, waar we snel mensen kunnen plaatsen en voorzien daarmee in een duidelijke behoefte. De reguliere instanties doen er maanden over om mensen te plaatsen.

Scholen, kerken en christengemeentes vragen of we presentaties kunnen geven over de gevaren van drugs. Project Voorlichting en Preventie is geboren.

We krijgen regionale en landelijke bekendheid door programma's als Hart In Aktie (waardoor we een nieuwe bus en een jaar voedsel gratis kregen), Man Bijt Hond (oproep kerstactie), TV Rijnmond (Meneba actie en Rotterdammer van het Jaar) en de Straatkrant (diverse artikelen) In 2004 werden we in de Laurenskerk door de Rotterdamse bevolking gekozen tot Rotterdammer van het Jaar. Een gebeurtenis om niet snel te vergeten.

Terugkijkend is er veel gebeurd in die 15 jaar. We gingen van 1 naar 2 keer per week in Rotterdam.
Er kwam een tweede bus. Vrijwilligers meldden zich aan. Er werden spontane acties opgezet om geld of goederen in te zamelen voor onze projecten of onze kerstactie. Die kerstactie werd een traditie. Kerstpakketten met bruikbare en voedzame producten. Ook de Gemeente Rotterdam ging door de bocht en gaf ons een vaste standplaats in het centrum van de stad. De methadonbus verdween, maar onze cliënten bleven. Centraal Station ligt voor jaren op de schop, maar wij bleven.

Henk La Grand / penningmeester
<
>